Güncel Haberler

TARIMA ŞAŞI BAKIŞ..!

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Afrika’nın güneyinde birçok bakir alanın olduğunu belirterek, “Afrika’nın özellikle kuzeyinde olmasa bile güneyinde çok ciddi bakir alanlar var. Bu alanda ülke olarak üretim yapabilecek, başarabilecek durumdayız”
Geçtiğimiz hafta içinde. Tarım ve Orman bakanının bu açıklamasını duyunca ağlanacak halimize gülmek geldi içimden. Aslında eski bir Tarım ve Orman bakanlığı personeli olarak yüzümde acı bir tebessüm oluştu.
Bir atasözü aklıma geldi. “Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak” denir buna. Siyasi akıl tutulması ancak bu kadar olur. Türk köylüsü, çiftçisi, üreticisi Ak Parti iktidarını çok uzun zamandır fedakarlıkla desteklediği halde, dayanma sınırının sonuna gelmiş köylüyü, çiftçiyi, üreticiyi ayağa kaldıracak çalışmalar yerine, ithalatın farklı versiyonu bir yöntemi Türk milletine dayatıyorlar.
Eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli döneminde de, Sudan’da tarım yapmak için araziler kiralandığını ve üretim yapılamayınca devletin milyonlarca lira zarara uğratıldığını ne çabuk unutuyorlar. Anlaşılır gibi değil.
Ülkemizin tarım arazilerinin üçte biri ekilmiyor, her geçen yıl binlerce çiftçimiz ekimden vazgeçiyor. Plansız programsız tarım politikalarına Üretim girdilerindeki astronomik artışlar da eklenince yeterince üretim yapılamıyor. Üreticinin elindeki buğdaya 2.25 TL taban fiyatı açıklayan bakanlık, 4.70 TL den Ukrayna ve Rusya dan buğday alıyor. Akıl tutulması ancak bu kadar olur.
Tarım ve Orman bakanlığı tarım ürünleri taban fiyatı açıklamayı Tohum toprağa düşmeden yapmalıdır. Üretici ekeceği üründen ne kadar kar veya zarar edeceğini görerek Ekim yapmalıdır. Diğer bir ifadeyle Tarım ve Orman bakanlığı üretim planlamasına giderek üretimini artırmak istediği ürünlerde yüksek alım garantisi ile üretimi desteklenmelidir. Türkiye geniş tarım alanları ve bölgesel iklim çeşitliliği ile dünyada tarım ürünleri üretimine en uygun ülkelerden biri olmasına rağmen gıdada dışa bağımlılık utanç verici bir durumdur. İktidar tarım ürünleri taban fiyatı açıklamayı ürün toprağa düşmeden yaptığı gün, tarımda üretim patlaması olur. Tarım arazilerimizin üretim yapılmaya üçte birinde ekim yapılarak mili ekonomiye katkı sağlamış olur. Bol hasatlı günler dileği ile

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kasım 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930