Güncel Haberler

Safra Kesesi

Safra Kesesi, Karaciğerden salgılanan safranın karaciğerin alt kısmında toplandığı torba şeklindeki bir organdır. Aynı zamanda safra için depo görevini yapan ve safrayı daha koyu hale getiren bir organdır. Şekli yönünden armuda benzeyen safra kesesi karaciğerin alt yüzündeki çukurda yer almaktadır. Uzunluğu 8 ile 12 santim arasında genişliği ise 4 ile 5 santim arasındadır. Safra kesesinin görevi safrayı depo etmektir. Safra tuzları, bilirübin, kolesterin gibi maddeler genellikle kese duvarından emilmezler. Bu nedenle kesedeki safranın koyuluğu artmaktadır.Yemek sırasında yağ, hidroklorik asit, peptonlar, yumurta sarısı gibi maddeler sebebiyle onikiparmak bağırsağı mukozasından kolesistokinin çıkarak kesenin kasılmasını sağlamaktadır. Kese kasıldıktan sonra safra kesesinde depolanmış safra bağırsağa boşalır. Böylece sindirim için yardımcı olur. İşte bu organımızın bazı rahatsızlıkları mevcuttur.
Safra kesesi iltihabı en sık görülen safra kesesi hastalığıdır. Bu hastalık akut (ani başlangıçlı) veya kronik olabilir. Akut safra kesesi iltihaplarının en çok görülen nedeni safra kesesi ağzının tıkanmasıdır. Bu tıkanma genellikle safra taşı sebebiyle olmaktadır. Safra kesesinin ağzının tıkanmasının yanında mide ülserleri, lenf bezi büyümeleri, tümörler de tıkanma sebeplerinden bazılarıdır. Safra kesesinin ağzı tıkandıkça kese içindeki basınç artmaktadır. Bu sebeple de kese duvarına gelmesi gerektiğinden daha az kan gelmektedir. Bu kan az geldiğinde kişinin iltihap, doku ölümü ve kangren hastalığı olma ihtimali yüksektir. Safra kesesi içinde ki safra tuzlarının artması akut kolesistite yol açmaktadır. Kansız, hasarlı ve hayatiyeti kaybolmuş bir safra kesesi mikropların yerleşmesi için müsait bir ortam oluşturur. Safra kesesi iltihabının en önemli belirtisi karnın sağ üstünde şiddetli ve devamlı olan ağrıdır. Bu ağrı kişi nefes aldığında daha da şiddetlenir. Aynı zamanda safra kesesi iltihabı olan kişilerde bulantı, kusma ve yüksek ateş vardır. Böyle şikayet durumlarında hemen doktorunuza başvurun. Genel cerrahi uzmanları tarafından takip edilen safra kesesi hastalıkları bazen ayaktan bazende hastaneye yaırılarak tedavisi düzenlenir. Hastanın ilk başvuruda kan tahlilleri ve karın ultrasonu yapılır. Kan tahlilinde hastanın çoğu kez kan beyaz küre değeri ve karaciğer enzimleri artmış ultrasonda kese duvar kalınlığı artmış bulunur. Kese içindeki taş ultrasonda net olarak gösterilebilir. Bu şekilde safra kesesi taşı olan hastaların tedavisi kesin olarak cerrahidir. Safra kesesi açık yada kapalı yöntemle cerrahi olarak alınmalıdır. Laparoskopik kolesistektomi dediğimiz kapalı yöntem hem güvenli hem konforludur.
Tüm dünyada en iyi tedavi yöntemi olarak kabul edilen laparoskopik kolesistektomi(Kapalı safra kesesi ameliyatı) fuar hastanesinde başarı ile gerçekleştirilmektedir. Özel Fuar Hastanesinde Genel Cerrahi uzmanımız Op.Dr.Faruk Özkul tarafından gerçekleştirilen laparoskopik kolesistektomi ameliyatı sonrasında hastada kesi yarası olmamakta sadece 4 adet 1 cm delik izi olmaktadır. Hastalar hemen ertesi gün ayağa kalmakta hastanede 1-2 gün kalmaktadır.
Ayrıca genel cerrahi kliniğimizde kapalı yöntemle ( laparoskopik) apandisit, mide, ince ve kalın barsak ameliyatları Op.Dr.Faruk Özkul tarafından başarı ile gerçekleştirilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kasım 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930