Güncel Haberler

ROMATOİD ARTRİT(RA)

Halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) sebebi tam olarak bilinmeyen iyi tedavi edilmediği ya da geç tanı konulduğu zaman eklemlerde hasara, deformitelere ve şekil bozukluğuna yol açabilecek kronik bir romatizmal hastalıktır. Hastalık her yaşta, görülebilmesine rağmen tipik başlangıç yaşı 30-50 yaş arasıdır. Kadınlarda daha sık görülmektedir ve genel olarak sıklığı %1 civarında bildirilmiştir.
ROMATAİD ARTRİTOLUŞUMUNDA GENETİĞİN ROLÜ VAR MIDIR?
RA genetik faktörlerin rol oynadığı bir hastalıktır. Romatoid faktör (RF) yüksek olan hastaların 1. Derece yakınlarında normalden 4 katla fazla görüldüğü bildirilmiştir.
ROMATOİD ARTRİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Özellikle el bilek ve el parmak eklemlerinde olmak üzere tüm eklemleri etkileyebilen ağrı ve şişlik en temel bulgusudur. Sabah uyanıldığında özellikle ellerde hissedilen sabah tutukluğu, elleri açıp kapatmada güçlük hissi ve yavaş yavaş açılması hatta gün boyu sürmesi yine sık bir belirti olarak karşımıza çıkar. Eklem bulguları ortaya çıkmadan önce halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı gibi hastalığa özgü olmayan genel bulgular da görülebilir. Ayrıca eklem dışı bulguları da mevcuttur. En sık eklem dışı bulgusu göz de kuru göz şeklinde kendini gösterir.
ROMATOİD ARTRİT TANISI NASIL KONULUR
Tanıda hastanın yukarıda ifade edilen belirtilerin yanında istenen kan tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri ile artık daha erken tanı konulması mümkün olmaktadır. Yakın zamanda geliştirilen ve Anti-CCP adı verilen tetkikte erken tanıda oldukça yardımcı olmaktadır.
ROMATOİD ARTRİTİN TEDAVİSİ VARMIDIR?
RA tedavisinde son 10 yıl içerisinde çok ciddi gelişmeler olmuştur. Ancak erken ve doğru tanı oldukça önemlidir. Kullanılan çeşitli ilaçların ( non-steroid antiinflamutuvar ilaçlar, steroidler, metotreksat ve diğer hastalık modifiye edici ilaçlar ve biyolojik ajanlar)yanı sıra uygun diyet, sigaranın bırakılması, düzenli ve doğru egzersizlerle eklemlerin korunması ve gerekli durumlarda cihazlamalar yardımıyla şekil bozukluklarının önlenmesi de tedavide yer almalıdır.
Sonuç olarak; özellikle el eklemleri olmak üzere eklemlerde ağrı, şişlik ve sabah tutukluğu mevcudiyeti ihmal edilmemelidir. İltihaplı eklem romatizması dâhil farklı romatizmal hastalıkların araştırılması ve erken tanı için mutlaka hekime başvurulması gereklidir.

FİZİK TEDAVİ ve REHABİLİTASYON UZMANI DOÇ.DR.ALİ SALLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031