İlçemizde tarih gün yüzüne çıkarılmalıdır. İlçemizin tarihi, coğrafyası, ekonomisi ve kültürü ile ilgili yapılan çalışmalar geleceğe ışık tutacak niteliktedir. Geçmişte yapılan çalışmaları için o gün emek harcayan yazarlarımıza minnet ve şükranlarımızı ifade ederim.
Bu günkü yazımızın başlığında olduğu üzere Tarihi roma yolu turizme kazandırılmalıdır. 1980 li yılların başında Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü Şuhut merkezde saptama ve belgeleme çalışmaları yaparken, Müze müdürlüğü personeli olan Eğitimci, Yazar Musa Seyirci ‘de tarihi araştırmaları yapar. Bir müddet gazetecilik yapan, Şuhut tarihi konularında araştırmaları olan ilçemiz aydınlarından Av. Refik Başyılmaz la tanışır. Av Refik Başyılmaz’ın önerileri ve gayretleri ile “Her Yönüyle Akamas’ın Şehri Şuhut” isimli bir kitap yayınlarlar.
Bu yapıt hazırlanırken Efe Köy’ü,nde bir Roma Yol’u saptanmıştır. Köyün 600 metre kadar doğusunda Annaç Bağlan mevkiinden başlayan ve yer yer kaybolan yol, Aktışar mevkiine dek uzar. Yol’da yumruk büyüklüğünde moloz taşları vardır.. Afyonkarahisar Müze müdürlüğü uzmanlarına göre; yol güzergahı Şuhut, Efe Köy, Işıklar, Sülümenli, Gebeceler, İscehisar doğrultusunda uzanmaktadır. Ayrıca, Efe Köy’de Höyük Dibi mevkiinde, Höyük, Avdan Köylüğü öreni, Avdan Ağılları Mevkiinde Mezarlık ( Kayaya kis’e) oyulmuş üç tane in vardır.
Bir Şuhutlu olarak Musa Seyirci ve Av. Refik Başyılmaz’a şükranlarımı ifade ederim. Şu anda ilçemizi yönetenlere ileride şükran ve minnetle yad edilmeleri için tarihi bir fırsatı değerlendireceklerini ümit ediyorum. Bu kitapta bahsedilen Roma Yolu çok ucuz ve satıh çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılarak dokusuna uygun tabela ve broşürlerle tanıtımının yapılası ve ulaşımın sağlanması ile ilçemizin turizm gelirleri artırıla bilir. Atatürk Evi, Kocatepe yolu, Bininler, Hisar Höyüğü ve Hamza Paşa Hamamı Kent Müzesi ile beraber, Şuhut gezi rehberine Roma Yolu’nuda eklemeliyiz.
Her zaman ki temenni ile sağlıklı olun, sağlıkla kalın.