Probiyotikli Turşu Kurma rekoruyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren ODTÜ Mezunu emekli Kimya Mühendisi Mustafa Koca tarafından Dinar Belediyesinin katkılarıyla ücretsiz olarak Beslenme Yönetimi ve Probiyotik Turşu Yapımı kursu verildi.
Belediye Kültür Merkezi Salonunda 50 kursiyere iki gün süren Beslenme Yönetimi ve Probiyotik turşu yapım kursunu veren emekli kimya mühendisi Mustafa Koca, kursiyerlere en iyi ve sağlığımıza yararlı nasıl turşu yapılacağı hakkında, kursiyerlere bilgiler aktardı. Çoğunluğunun kadınlardan oluştuğu kursa çok yakın ilgi gösteren vatandaşlar, Afyonkarahisar merkez olmak üzere Manisa ve çevre illerden kursa katılmak için geldiler. Kendisinin üretmiş olduğu probiyotik ile kursiyerlere turşu kurmayı öğreten Mustafa Koca sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam hakkında da bazı bilgiler verdi.
Yaşanılan sorunların pek çoğunun temel nedeni bağırsaklarınızın kirliliğinden kaynaklandığını belirten Koca konuşmasında şunları söyledi, “Bağırsaklar içerisinde siller ve (porlar) gözenekler vardır. Siller (tüysü yapılar) bunlar bağırsak yüzeyini arttırırlar. Her gözeneğin başında kan damarlarına açıldığı noktada probiyotikler vardır. Bu probiyotikler bağırsaktan kana geçen maddeleri kontrol ederler. Hangi maddelerin kana geçmesi gerektiği konusunda titizlikle seçim yaparlar. Öncelikle probiyotiklerin vücudumuz için öneminden bahsetmem gerekiyor sanırım. Probiyotikler, faydalı bakteriler olup sağlıklı yaşamak için bizim mutlu etmek zorunda olduğumuz canlılardır Probiyotikler, çevre koşullarına 2-3 dakika gibi bir sürede uyum sağlarlar. (Herhangi bir çevre koşuluna trilyonlarca hücrenin uyum sağlaması zaman alacaktır) Üzerinde yaşadığı canlının da uyum sağlaması için birlikte yaşadığı canlıya gen aktarırlar. İnsan vücudunda olması gereken probiyotik çeşidi 1.000 kadardır. Bu sayı kentsel alanlarda yaşayan insanların bağırsaklarında 65-70 çeşit kadardır. Sorun tam da bu noktada başlıyor. Endüstrinin ürettiği gıda maddelerinin hemen hepsinde bakteri oluşumunu önlemek için koruyucu kimyasallar kullanılır. Bu kimyasallar paket içerisinde besin maddesinin bakteriler tarafından bozulmasını önler. Ancak besin maddesi tüketildiğinde kimyasalların işi bitmez” dedi.
Probiyotikli turşu kurma kursunun sertifika dağıtım törenine katılan Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar yaptığı konuşmasında; “Yaşam boyunca rahat konforlu kaliteli yaşayabilmemiz için mutlaka öncelikli yiyeceklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Değerli hocam bir çığır açtı Dinar’da, ben kendisini tebrik ediyorum. Tamamen doğal yaşamın içerisinde insan vücuduna faydalı hastalıklardan uzak sağlıklı yaşayabilmenin yolunu açtı. Ben inanıyorum ki hocamdan büyük bir istifade ettiniz. Hem ekonomiye katkıda bulunacaksınız, hem de insanların sağlıklı yaşamlarına yardımcı olacaksınız. Mutlaka bir şey öğrenmişsinizdir. Dolayısıyla sizlerin bu öğrendiklerini sizlerde başkalarına öğretebilirseniz; bu gittikçe yayılacak hem Dinarımıza hem de ülkemize hem ekonomik yönden hem de biraz önce ifade ettiğim gibi sağlık yönünden katkıda bulunacaksınız.” dedi.
Kursa katılan 50 kursiyere Probiyotik Turşu Yapımı sertifikası verildi.