MHP Afyon Milletvekili Kemalettin Yılmaz Ülke Hayvancılığı Hakkında geniş bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamasından Yılmaz “Hayvan yetiştiriciliği tarımsal üretimin ayrılmaz bir parçasıdır zira hayvansal üretim, bitkisel tarımdan elde edilen ürünlerle yapılabilmektedir.
Ülkemiz topraklarının daha verimli kullanılması ve Türk çiftçisinin refahının artırılması doğrudan hayvansal üretimin arttırılmasına bağlıdır. Çünkü yılda 1 veya 2 kez (dönemlik) gelir sağlayabilen Türk Çiftçisi ancak hayvancılık sayesinde sürekli bir gelire kavuşabilecektir.
Bugün için tarım girdilerinin pahalı olması en önemli sorundur. İleri-gelişmiş ülkelerde (AB’de ve ABD’de )tarımla-hayvancılıkla uğraşanlar devlet tarafından desteklenirler. Bizde ise destekleniyormuş gibi yapılıyor, üstelik destekleme kalemleri o kadar çok parçalı ve çeşitli ki arada kaybolup gidiyor.
- Üreticimiz önceden sadece işletmesini geliştirmek için banka veya tarım kredi kooperatifinden kredi talep ederken bugün ise üreticimiz işletmesini ayakta tutmak, devam ettirebilmek için krediye başvuruyor.
- Düşük hatta ‘’0’’ faizli kredi kullanan üreticimiz-besicimiz çok pişmandır. Zira arz-talep dengesi iyi yönetilmedi ve nasıl olsa sıfır faizli kredi var diye hayvan fiyatları arttı ve normalde 3-4 bin Liraya satılan hayvanlar 5-6 bin hatta 7 bin liraya alıcı buldu. Bu arada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yanlış politika ve tercihleri ile canlı hayvan ve et ithalatına izin vermesi hala devam ediyor. Yem fiyatları da arttı, saman bile bulamayan besici çok zor durumda kaldı. Sütü de para etmeyince üreticilerimiz 20-30 kg süt veren hayvanlarını kestirmek zorunda kaldı. EBK 3-4 sonrasına kesim sırası verince ‘’zararın neresinden dönersem kardır’’ anlayışı ile özel kombinalarda ‘’öldüm fiyatına’’ kestirip kurtulmanın yolunu tercih etti.
- Hayvancılıkta 1 litre ham süt sattığınızda 2,5 kg kesif yem süt-besi yemi alabiliyorsanız bu işi sürdürebilir siziniz. Bugün için 1 litre ham süt ile 750-800 gr yem alınabilmektedir.
Bakan beyin milat olarak gördüğü 2002 yılında 1 litre ham süt ile 2,5 kg kesif yem alınabiliyordu.
Tarımın girdisi olan mazotta da durum aynıdır 2002 yılında 1 litre mazot için 2 litre ham süt satması yeter iken bugün 7 litre ham süt satması gerekiyor.
Pancar üretimi besicilikle çok yakından alakalıdır. Gerek melas, gerekse pancar küspesi besicimiz için altın değerindedir.
2002 yılında 1 litre mazot için Şeker fabrikasında 10 kg pancar teslim etmesi yeterliyken, bugün için 35 kg pancar teslim etmesi gerekiyor. dedi.