Mısırın taş piramitleri var ise Anadolu’da toprak piramitler vardır. Anadolu’nun hemen hemen her bölgesinde irili ufaklı höyükler ve tümülüsler vardır.
İlçe merkezinde bulunan bu günkü adı ile Hisar tepesi olan Hisar höyük Anadolu’da bulunan yüksekliği fazla olan büyük höyüklerden bir tanesidir. Hisar höyük milattan önce 7000 li yıllarda yapıldığı, 20 mt. Yüksekliğinde ve 200 mt genişliğinde olup, yapıldığı tarihlerde daha yüksek olduğu açıktır. Bilinçsiz bir şekilde üzerinin düzeltilmesi ağaçlandırılması ve üzerine yapılan su deposu, havuz ve sosyal tesis ile yok edilmeye çalışılan bir eser görüntüsü vermektedir. Eskişehir kültür varlıklarını koruma kurulu ve Afyonkarahisar Müze müdürlüğü nasıl müdahale etmemiş şaşılacak bir durum.
Yine 1970 lere kadar hisar höyüğü ağırlıklı olarak batı tarafı olmak üzere her tarafından kerpiç yapımında topraklar kullanılmıştır. Doğu cephesinde bulunan kale duvarı uzunluğu ve genişliği yarı yarıya azalmıştır.
Hisar Höyüğü bilindiği üzere Sinada şehrinden 5800 yıl önceye dayanmakta olup, İlçemizde yaygın olarak gali çayı taşkınlarından Sinada şehrini koruma amaçlı set olarak ifade edilmektedir. Sinada şehri MÖ 1180 li yıllarda Akamas tarafından kurulduğu bilinmektedir.
Hisar Höyük kurtarma kazısı yapılmalıdır. Tepenin üzerinde bulunan tüm yapılar kaldırılmalı, ağaçlar sökülmeli ve açılan yollar kaldırılmalı, yüzeysel arkeolojik kazı çalışması yapılmalıdır. Ayrıca arkeolojik sondaj çalışmaları yapılarak, höyüğün tabanında olan kabirin durumu ve içerisindeki eserlerin tasnifi yapılmalı ve mümkün ise tümülüsün içindeki tünelin açığa çıkarılarak turizme kazandırılması gerekiyor. Ayrıca hisar höyüğünde olan eserler Afyonkarahisar müzesi bahçe düzenlemesi yapıldığı gibi hisar höyüğünün etraf düzenlemesi yapılmalıdır. İlçemizde bulunan eserler yetkililer tarafından kontrolleri yapılmalı, katalog çalışması yapılarak envanteri çıkarılmalıdır.
Bu günlük bu kadar
Sağlıklı olun, Sağlıkla kalın.